Автомобилните производители, търгуващи в Европейския съюз, са заплашени от глоби в

...
Автомобилните производители, търгуващи в Европейския съюз, са заплашени от глоби в
Коментари Харесай

Екоглоба от 32 млрд. евро грози автомобилните компании

Автомобилните производители, търгуващи в Европейския съюз, са застрашени от санкции в общ размер от 32 милиарда евро, в случай че не съумеят да покрият новите екологични стандарти, влизащи в действие от 1 януари 2020 година Тази сума е два пъти по-голяма от парите, които компаниите биха могли да завоюват от продажбата на нови коли в Европейски Съюз.

Новият стандарт за нездравословни излъчвания значи, че създадените коли би трябвало да изхвърлят в атмосферата СО2 от 95 г/км (средно за гамата на всяка компания). Съответно това кара огромните производители да влагат големи суми в електрификация. Това включва освен коли на ток, само че и хибриди, които досега успяваха да спасят ситуацията.

Тези нови разработки и технологии обаче костват ужасно доста пари, които няма от кое място да бъдат набавени. Затова и първата крачка за обезпечаването им е съкращението на работни места. Някои автомобилни компании към този момент оповестиха, че приготвят такива ограничения. В Audi ще понижат европейския си личен състав с към 9000 души, а при Nissan броя е още по-голяма. Подобна мярка готвят и в Daimler.

Новите екологични правила слагат под въпрос съществуването на цели класове коли, като най-сериозно са застрашени по-малките модели, които обаче са доста известни в Европа. Новите правила за нездравословни излъчвания ще изискват от всяка кола технологии, струващи хиляди евро. При огромните коли маржът в цената може да покрие тези разноски, само че при дребните това няма по какъв начин да стане. Ето за какво цената им ще скача, а това може да бъде съдбовно за продажбите им.

Някои компании към този момент се отхвърлят от най-компактните си модели точно по тези аргументи. Opel спря производството на Karl и Adam, а от PSA Group оповестиха, че техните Peugeot 108 и Citroen C1 евентуално няма да оцелеят. Източник от Ford удостовери, че компанията стопира продажбите на Ka+ в Европа, до момента в който Volkswagen се готви да направи от мъника Up! електрически автомобил. Същото ще се случи и със Seat Mii и Skoda Citigo.

На собствен ред концернът Daimler реалокира производството на марката Smart в Китай, което слага под въпрос бъдещето на Renault Twingo. Промените ще обиден и моделите от идващия клас. Застрашен е VW Polo, а в случай че той бъде спрян от произвеждане, сигурно ще го последват построените на същата платформа Audi A1, Skoda Fabia и Seat Ibiza.

" Тази платформа е доста значима за VW Group, само че тя ще се изправи пред съществено икономическо предизвикателство. BMW също ще би трябвало да премисли и вероятно да понижи производството на MINI ", безапелационни са специалистите.

Както към този момент бе упоменато, автомобилната промишленост би трябвало да понижи междинните равнища на нездравословни излъчвания при всеки производител до 95 гр СО2 на километър. През 2018 година този индикатор беше 120,5 гр/км. Новият стандарт няма по какъв начин да бъде реализиран при дребните модели, без да включва някаква форма на електрификация. А това ще докара до увеличение на цените на колите.

Куриозното в тази ситуация е, че до момента точно дребните модели помагаха на огромните за реализиране на по-ниски междинни резултати. Те обаче към този момент не могат да компенсират по-високите нездравословни излъчвания и се трансформират в стопански неизгодни, като слагат производителите под сериозен напън.

Друг проблем са спомагателните системи за сигурност, които ще станат наложителни за всички нови коли през 2021 година Сметките демонстрират, че това няма да бъде преференциално. Експертите пресмятат, че превръщането на един автомобил в " мек хибрид ", т.е. прибавяне на стартер-генератор, ще оскъпи цената му с сред 600 и 1000 евро. Стандартният хибрид прибавя 2000 евро, а Plug-in хибридът (този, който се зарежда от електропреносната мрежа) - 5000 евро.

Единственият метод за избавяне на тези класове е превръщането им в електрически автомобили. Изпълнителният шеф на Citroen - Линда Джаксън, към този момент разгласи, че бъдещето на C1 е точно такова. Skoda на свой ред сподели версия на ток на Citigo, а на автосалона в Женева компанията Peugeot показва модела e208, който е готвен за съперник на сполучливото Renault Zoe. Компактен електрически автомобил за Европа приготвя и Honda, а сходни проекти в средносрочен проект имат Dacia, Nissan и Mazda.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР